Οι πρόσφατες επίσημες τοποθετήσεις του γνωστού ποινικολόγου Αλέξη Κούγια, σύμφωνα με τις οποίες ακόμη κι αν υπάρξει μεταβίβαση των μετοχών του 54,7% της πλευράς Βαρδινογιάννη προς στον πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ, δεν πρόκειται να επικυρωθεί από την ΕΕΑ, καθώς δεν συνάδει με τον αθλητικό νόμο, άναψαν «φωτιές»
Κυρίως στην πλευρά των φίλων της ομάδας και των δημοσιογραφικών γραφείων. Οι δικηγόροι, ωστόσο, του πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ δεν έχουν καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια και ήδη έχουν παραδοθεί προς την πλευρά του οι δύο πρώτες βασικές επιλογές, για να αποφευχθούν οι περιπέτειες. Τα «νομικά παράθυρα», δηλαδή, που θα αποτρέψουν τυχόν προβλήματα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Αλέξης Κούγιας παρουσίασε απλά το γράμμα του νόμου που προκύπτει από τον 2725/99 και την τροποποίησή του με το 3057/2002 του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο οποίο τονίζεται μεταξύ άλλων ότι
α) «μέτοχοι των ΠΑΕ μπορούν να είναι τα φυσικά πρόσωπα με ιθαγένεια κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και τα νομικά πρόσωπα ή οι εταιρείες που έχουν την καταστατική έδρα ή την κύρια εγκατάστασή τους σε ένα από τα κράτη αυτά» και
β) «οι ανώνυμες εταιρείες που έχουν μετοχές ονομαστικές και όλοι οι μέτοχοί τους είναι φυσικά πρόσωπα με ιθαγένεια ελληνική ή άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Ο πρίγκιπας φυσικά δεν εντάσσεται σε καμία από τις δύο κατηγορίες και τυπικά ο Κούγιας έχει δίκιο. Ουσιαστικά όμως όχι...
Και αυτό διότι, παρότι το νομικό πλαίσιο είναι πολύ πιο αυστηρό απ' ό,τι για οποιανδήποτε άλλη ανώνυμη εταιρεία πέραν των αθλητικών, υπάρχουν «νομικά παράθυρα». Και εν προκειμένω οι δικηγόροι του πρίγκιπα έχουν προτείνει ήδη δύο (από τις αρκετές που υπάρχουν) για νόμιμη παράκαμψη του προβλήματος:
1) Ο πρίγκιπας Σουλτάν Αλ Σαούντ μπορεί να ιδρύσει μία ανώνυμη εταιρεία σε οποιανδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως λόγου χάρη την Κύπρο, που αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη πρακτική. Με τις γνωστές εταιρείες-θυρίδες που -δίχως καμία παρανομία- μπορούν να συσταθούν μέσα σε μία ημέρα! Αν μάλιστα υπάρξει πρόβλημα με το ύψος του ποσοστού (το 54,7%), τότε μπορεί να γίνει σύσταση πέραν της μίας εταιρείας και να μοιραστούν αναλογικά τα ποσοστά (π.χ. πέντε εταιρείες με 9,99% και μία με 4,75%).
2) Να συσταθεί από τον πρίγκιπα μία ανώνυμη εταιρεία στην Ελλάδα και να μεταβιβαστούν οι μετοχές σε ένα φυσικό πρόσωπο ελληνικής ιθαγένειας, της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρίγκιπα, που μπορεί να είναι ακόμη και ο Βλάσσης Τσάκας.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ιδού τα νομικά «παράθυρα»"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...